5 redenen waarom het voorzitten van meetings zo moeilijk is

De functie van voorzitter is niet altijd te benijden. Als voorzitter ben je vaak de zondebok als vergaderingen niet lekker lopen. Wat maakt het voorzitten nu zo moeilijk? Ik geef je de vijf belangrijkste redenen.

1 Je moet aan heel veel tegelijk denken

Als voorzitter heb je heel veel aan je hoofd. Hoe geef je iedereen aandacht? Wat is het juiste moment om een interventie te plegen? Hoe creëer je een prettige werksfeer? Hoe zorg je ervoor dat de vergadering op tijd is afgelopen? Aan jou de taak om dat allemaal soepel te laten verlopen.

2 De verwachtingen zijn hooggespannen

Vergaderaars kijken heel graag naar de voorzitter als het even lastig is. In plaats van zelf verantwoordelijkheid te nemen, mag jij de rommel opruimen. En als je dat in hun ogen niet goed doet, heeft de voorzitter het weer gedaan.

3 Je moet oefenen in het diepe

Als je leert zwemmen, mag je eerst wennen aan dat water en ga je vervolgens naar het pierenbadje waar je makkelijk kunt staan voordat je in het diepe wordt gegooid en alles wat je geleerd hebt in de praktijk mag brengen. Die geleidelijke opbouw bestaat niet bij het voorzitten van vergaderingen. Je mag meteen aan de bak. Je kunt niet ‘een beetje’ voorzitter zijn. Het is alles of niets. De vraag is dan niet hoe je moet voorzitten maar hoe je blijft drijven.

4 Tegengestelde communicatiestijlen 

Je moet steeds balanceren tussen een goede sfeer waarin iedereen een bijdrage wil leveren, een voorspoedige voortgang en een duidelijke afronding. Om dat voor elkaar te krijgen moet je het ene moment meegaand zijn en het volgende heel streng. Je wisselt een grap af om de spanning te laten zakken waarna je meteen als schoolmeester iemand tot de orde moet roepen. Je moet continu op je qui vive zijn en steeds af kunnen wegen welke ‘toon’ op dat moment het beste past. Die wisseling is lastig en vraagt om lef.

5 Al rijdend een puzzel oplossen

Misschien wel het moeilijkste is het vinden van een passend voorstel ter afronding van een agendapunt. Dat mag je formuleren terwijl de hectiek op zijn heftigst is. Dat is zoiets als Whatsappen terwijl je door de binnenstad van Amsterdam fietst. De kans op een ongeluk is groot.

Oproep

Graag kom ik in gesprek met voorzitters met de ambitie om beter te worden. Zit jij weleens vergaderingen voor en wil je jezelf verbeteren? Of ken je iemand voor wie dit interessant kan zijn? Neem dan contact met me op via bkessels@linkias.nl Ik wil graag van je weten waar je tegenaan loopt en in ruil daarvoor help ik je vervolgens op weg.

Vergeet niet in het commentaarveld hieronder te aan te geven welke van deze 5 redenen voor jou het meest confronterend is en waarom?

Deel deze blog alsjeblieft met jouw netwerk door op de onderstaande buttons te klikken. Zo kunnen ook anderen er hun voordeel mee doen.


 

 

 

Print Friendly

2 comments to 5 redenen waarom het voorzitten van meetings zo moeilijk is

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>