Blijf weg uit Abilene!

Abilene paradox

Balloons over Park City, Tom Kelly (2010)

Om een snelheidsrecord te vestigen, vertrok Felix Baumgartner vanuit Roswell, New Mexico met een luchtballon naar grote hoogte. Felix werkte met 7 collega’s aan een gezamenlijk doel. Daarvoor waren heel wat vergaderingen nodig. Daarin was alle energie  letterlijk naar boven gericht (om vervolgens op de grond te eindigen). En iedereen wist wat hem te doen stond.

400km ten oosten van Roswell ligt Abilene, Texas. Deze stad (120.000 inwoners) is bekend geworden vanwege een minder spectaculair avontuur: op een bloedhete zondagmiddag maakt een gezin een uitje naar deze Amerikaanse stad. Als de familie, na een moeizame reis en een slechte maaltijd thuiskomt, blijkt dat eigenlijk niemand naar Abilene had gewild. Alle gezinsleden hadden ingestemd omdat ze dachten daarmee de groep te pleasen. Hun eigen mening hadden ze voor zich gehouden.

Deze manier van groepsdenken staat bekend als de Abilene paradox en komt regelmatig voor in vergaderingen. Als deelnemers niet betrokken zijn bij het onderwerp, te veel respect tonen voor elkaar of zich onveilig voelen, leidt dat tot sub-optimale besluiten of besluiten waar eigenlijk niemand achter staat. In feite is er sprake van onderpresteren door de groep. En dat is heel jammer. Het team van Felix laat zien dat inspanningen van groepen tot ongekende hoogten kunnen leiden. Het vraagt wel toewijding, openheid, onderling vertrouwen en geloof in gezamenlijke doelen. Daar kan je teamleden op selecteren en/of trainen. En dat voorkomt dat je eindigt op onbestemde plekke als Abilene.

Print Friendly

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>