Vergadertype (4): de Rat

Als de Rat aanschuift bij een vergadering zit zijn werk er op. Hij pakt zijn rust en kijkt toe hoe zijn voorgekookte plannetjes uitpakken. De vergadering is  slechts een formaliteit.

Zijn eigenlijke werk vindt achter de schermen plaats. In de zaaltjes achteraf, de telefoongesprekjes tussendoor en de mailtjes buiten werktijd. Als slimste van het stel, weet hij hoe de hazen lopen. De Rat plant, wikt, weegt, manipuleert, belt en bezoekt. Hij heeft altijd scherp voor ogen wat hij wil bereiken. En de manier waarop, dat doet er niet echt toe. Als dat niet de populariteitsprijs oplevert, dan is dat maar zo. Hij is zo creatief dat hij steeds de weg vindt die naar het succes leidt.

Ratten zijn niet alleen maar uit op eigen succes. Sociaal en loyaal als ze zijn, verbinden zij zich graag aan anderen. Zij doen er alles aan om de ‘familie’ te dienen. Het zal je niet verbazen als dit juist de kopstukken uit de organisatie zijn. In de luwte van de macht voelt de Rat zich lekker.

Ratten kom je overal tegen, maar vooral in politiek getinte organisaties. In die arena’s waar het er niet zozeer toe doet wat goed is, maar wie er gelijk krijgt. Door zijn uitgekiende tactieken is de Rat een geduchte tegenspeler. Onderschat hem nooit, hij onderschat jou ook niet. Wees op je hoede als er Ratten actief zijn. En misschien nog wel meer als ze niet actief zijn. Er zijn geen vergaderaars zo invloedrijk, met zo weinig woorden.

Print Friendly

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>