Een goede voorbereiding is het halve werk

Wel eens je tent op willen zetten om er achter te komen dat je je tentstokken niet bij je hebt? Of wel eens een cake willen bakken en dat bleek dat het bakpoeder op was? Natuurlijk lukt het je wel om er een draai aan te geven. Maar het was toch wel een stuk handiger geweest als je van te voren had gecontroleerd of je alle spullen (bij je) had.

Vergaderen verdient ook voorbereiding. Als je tenminste iets wilt bereiken. Natuurlijk moet de voorzitter zijn best doen op een goede agenda met de nodige toelichting, de juiste programmering en het op tijd aan (laten) leveren van stukken. Maar ook als individuele deelnemer kan je je voorbereiden. Wat wil je bereiken? Welke vragen heb je? Hoe kan je anderen helpen? Wat heb je allemaal nodig?

In mijn ogen is een goede voorbereiding gericht op een voorspoedig verloop en op een duidelijke uitkomst. Als je dat voor ogen houdt, kom je er van zelf achter welke informatie je beschikbaar moet hebben, op welke manier je het moet aanpakken en wie je er het beste bij kan betrekken. Jij en je collega’s zorgen er zo voor dat jullie allemaal hetzelfde startniveau hebben:

  • Hoe beter het lukt om iedereen op hetzelfde startniveau te krijgen,
  • Hoe makkelijker iedereen mee kan praten,
  • Hoe eerder je resultaten bereikt en
  • Hoe beter deze resultaten zullen zijn.

Een goede voorbereiding loont!

 

Print Friendly

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>