€ 8.000

NRC Handelsblad haalde de onderzoekscijfers nog eens uit de kast. Volgens Ypsos Synovate besteedde Nederland in 2007 voor 60 miljard euro aan vergaderen. En dan is alleen rekening gehouden met de salariskosten. Dat zal in de afgelopen 7 jaar niet veel zijn afgenomen.

60 miljard is een gigantisch bedrag. Dat komt neer op gemiddeld € 8.000 per jaar per werknemer bij een beroepsbevolking van 7,5 miljoen mensen. Dat is een mooi rond bedrag en prikkelt de fantasie. Wat heeft dit allemaal opgeleverd? En was dat die € 8.000 per werknemer waard? En als je € 8.000 vrij te besteden had, zou je die dan aan vergaderen uitgeven? Of zijn er alternatieven? Kan je die € 8.000 zien als investering of toch vooral als kostenpost?

Je hebt nu een indruk van de bedragen die omgaan in het vergadercircuit. Dat biedt aanknopingspunten om tot verbetering over te gaan. 10% minder of beter vergaderen haal je op je sloffen. 20% doet niemand pijn en is dus ook voor iedereen haalbaar. Het zaadje is geplant. Nu hoef je alleen nog maar in actie te komen. Ik hoor graag welke acties jij in petto hebt.

Print Friendly

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>