Je plek aan tafel

plek aan de vergadertafel

Board room Shell, Jacqueline Hassink, The Table of Power 2, 2012

Tafels en vergaderingen horen bij elkaar als treinen en rails of zwemmen en water. Voor elke vergadering is er een tafel en daaraan mag jij je plek vinden. Ooit over nagedacht wat de beste plek is? En beviel het?

De beste plek aan tafel hangt af van wat je wilt bereiken. Zoek je steun van anderen? Zorg er dan voor dat je iedereen goed in de ogen kunt kijken en kies een centraal gelegen stoel. Hetzelfde geldt als je je collega’s eens goed wilt observeren.

Wil je tijd benutten voor een spelletje Wordfeud, het opstellen van je boodschappenlijst of het bijwerken van je agenda? Dan past een plekje in de luwte beter.

Je maakt het jezelf makkelijk als je van te voren weet aan wat voor tafel je zult vergaderen. Een ronde tafel leent zich uitstekend voor overzicht en betrokkenheid van alle deelnemers. Je verstoppen is bijna niet mogelijk. Aan rechthoekige exemplaren is het aantal plekken met overzicht beperkt. Hoe groter de tafel, hoe meer plekken waar je je kunt verschuilen. Als je zeker wilt zijn van een goede plaats, en jij bepaalt wat dat is, helpt het om op tijd aanwezig te zijn.

In haar boeken ‘the Table of Power’ 1 en 2 geeft Jacqueline Hassink een kijkje in de bestuurskamers van multinationals. Een hele batterij aan vergadertafels passeert de revue. Zo ook die van Shell. Om zeker te weten dat hij altijd op de goede plek zat, heeft de voormalige ceo van der Veer een truc bedacht, zie foto.

Samengevat:

  1. Bepaal wat je wilt bereiken
  2. Verken de vergadertafel
  3. Kies je plek
  4. Ben op tijd of regel je eigen stoel
Print Friendly

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>