‘Structureel overleg’-alarm

Vergaderingen zijn er in soorten en maten. Aan de naam kan je aflezen hoe belangrijk het is. MT-vergadering, bestuursvergadering, Algemene Ledenvergadering dat klinkt gewichtig. De toevoeging ‘vergadering’ staat garant voor discussies en besluiten. In workshops mag je er van uitgaan dat er gewerkt wordt. Het resultaat is afhankelijk van de werkwijze en de leiding. Ook daar is hoop op resultaten.

Pas op met uitnodigingen voor ‘overleggen’, helemaal als het ‘structureel’ is. Dit zijn bijeenkomsten met als enige doel dat de bijeenkomst doorgaat. Alleen dat al is een reden om je af te melden. De organisator is vaak je baas. En zij noemt het: werkoverleg, afdelingsoverleg, teambespreking. Het klinkt allemaal prachtig. Je herkent structurele overleggen aan het feit dat ze voor een heel jaar in je agenda gepland staan.

Afmelden zal niet meevallen. Baas en ook collega’s doen een beroep op je met kreten als: ‘elke medewerker heeft recht op werkoverleg’, ‘je kan je collega’s toch niet in de steek laten?’ of ’we zijn toch een team?’. Afmelden kan dus wel. Je mist helemaal niks. Zeker niet als iemand deze niksigheid vastlegt in een verslag.

Geef structurele overleggen dus de allerlaagste prioriteit. Ga er alleen heen als je niks anders te doen hebt (dat is dus nooit) of om de relatie met je baas goed te houden en zorg dan voor wat reuring.

Als je je collega’s toch wilt spreken, gaan dan met ze lunchen, maak een wandeling en/of duik de kroeg in.

 

Print Friendly

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>