Vergadertype (7): De Lurker

Bij veel vergaderingen schuift een bijzonder type aan: de Lurker. De term is afkomstig uit de internetwereld, waar fora bevolkt worden door een paar actieve deelnemers en vooral veel ‘inactieven’. De term is ook van toepassing op een deel van de vergaderaars. De Lurker laat in een vergadering  zijn stem nauwelijks horen.

Als je een Lurker in de vergadering aantreft, is het de moeite waard om te onderzoeken waar zijn lurkgedrag vandaan komt. Lurkers worden geboren en Lurkers worden gemaakt. De geboren Lurker heeft van nature een hekel aan vergaderen. Het boeit hem allemaal weinig. Hij zit zijn tijd wel uit. Je verlost hem uit zijn lijden door ‘m niet meer uit te nodigen.

De gemaakte Lurker lurkt omdat hij zich verplicht voelt of verplicht is om bij die specifieke vergadering aanwezig te zijn. Hij heeft het idee dat er weinig voor hem te halen is. Als organisator van de vergadering kan je van te voren inschatten wie er komen vergaderen en wie er komen lurken. Probeer je in te leven in de (gemaakte) Lurker. Denk nu eens niet eerst aan jezelf, maar eerst aan de Lurker. ‘What’s in it for me?’ geldt voor elke vergaderaar, dus ook voor de Lurker. Als je het antwoord op die vraag voor alle deelnemers positief kunt beantwoorden, krijg je levendige vergaderingen waaraan iedereen graag zijn bijdrage levert. Natuurlijk vraagt dat voorbereiding. Maar de kwaliteit van je vergaderingen schiet omhoog.

 

 

 

 

 

Print Friendly

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>