Vergadertype (3): de Luistervink

Vaak is hij met velen, een enkele keer alleen. Hij vergadert graag. Dan zit hij uit het zicht van de voorzitter, maakt met niemand oogcontact. Het enige dat opvalt is het gebrek aan geluid. Hij zegt niets, schrijft geluidloos, zelfs zijn stoel kraakt niet. De Luistervink is een verraderlijke vogel. Omdat hij geen contact maakt, heb je geen idee wat hij denkt en wat zijn mening is. Een Luistervink komt pas in actie als hij direct wordt aangesproken en na afloop van de vergadering. Als je hem direct aanspreekt zal hij nooit het achterste van zijn tong laten zien. Hij is gekomen om te luisteren, niet om te praten. Als een spons zuigt hij alle informatie in zich op. Pas na de vergadering heeft hij zijn zegje klaar. Al moet je het vaak nog uit hem knijpen.

Luistervinken reizen zonder commentaar twee uur van Utrecht naar Groningen voor een vergadering van een uur, en treinen vervolgens in twee uur weer terug. Dan hebben ze een dagje lekker geluisterd. Sta niet raar te kijken als zij al die tijd geen woord hebben gezegd.

Als vergadertype is de Luistervink van weinig toegevoegde waarde. Het kan wel aantrekkelijk zijn om de rol van Luistervink op je te nemen. Om eens een keer echt te luisteren naar argumenten, om je te oriënteren op nieuwe standpunten of om te observeren hoe anderen vergaderen. Ook dat kan leerzaam zijn.

Print Friendly

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>